Fakta och råd om hemlarm

Ska du skaffa hemlarm? I den här texten berättar vi om lite fakta och vad man ska tänka på vid hemlarm.

Statistik på inbott och hemlarm

På Stöldskyddsföreningens hemsida kan man se statistik över anmälda, fullbordade inbrott som skett mellan år 2011 och 2014. Statistiken avser villor/radhus, lägenheter och fritidshus. Medan inbrotten i villa eller radhus har ökat, har inbrott för både lägenhet och fritidshus istället minskat. Under 2013 fick polisen ta emot 21000 anmälningar av bostadsinbrott, vilket kan jämföras med 15000 anmälningar under 2006.

Inbrott kan med andra ord hända vem som helst och när som helst. Man kan aldrig veta när olyckan är framme. Men med rätt hemlarm kan man dock förebygga inbrott. Tjuvarna kan till exempel avskräckas och med ett uppkopplat larm kan väktare snabbt åka ut och undersöka bostaden. Under år 2011 ökade försäljningen av just uppkopplade hemlarm med 15 procent, vilket gjorde dessa till det mest populära valet. Men även ett friköpt hemlarm som inte är kopplat till en larmcentral, kan vara avskräckande och effektiva. Dessa larm tjuter högt utanför bostaden, vilket gör att tjuven ofta avbryter inbrottet. Grannar reagerar också på detta hemlarm och kan hjälpa till att få syn på tjuven, samt larma polis.

Att tänka på vid hemlarm

Detta rekommenderas vid kör av hemlarm:

  • Anlita alltid en certifierad anläggarfirma. Då får du alltid professionell hjälp.
  • Se till att produkterna är certifierade och godkända.
  • Se till att larmet är anslutet till en certifierad larmcentral.

Med andra ord är det extremt viktigt att hemlarmet och larmcentralen är godkända av vissa regler och certifierade. Men även om du väljer att köpa ett hemlarm som inte är godkänt, kan du undvika problem. Var dock försiktig med att köpa säkerhetsprodukter vid dörren. Kontrollera alltid säljarens identitet.

För att få en rättvis prisjämförelse när man tittar på olika hemlarm bör man räkna på kostnaden efter ett visst antal år. Ett hemlarm kanske verkar dyrare än andra men i längden kan den vara dyrare. Man måste tänka på abonnemanget som kommer med hemlarmet (om man bestämmer sig för ett uppkopplat hemlarm) för att kunna jämföra. Dessutom måste man i en prisjämförelse tänka på vad som ingår i hemlarmet: I det dyrare ingår det kanske mer komponenter än i det billigare. Vad behöver du i ditt hem? Behöver du bara lite kanske ett billigare hemlarm räcker. Men vissa behöver nog det dyrare med många komponenter.

Fakta och råd om hemlarm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *