Gör upp en egen mountainbike-rutt

Mountainbike kan vara en spännande sport som bjuder in till fartfylld åkning och tätt förekommande adrenalinkickar. Samtidigt är det kanske inte roligt alls – om man inte har en bana eller någon annanstans att åka. Här ger vi tips om hur du kan fixa din egen bana för riktigt rolig åkning.

Se till att det görs lagligt

Den optimala platsen att göra detta på är på mark som du själv äger. En mountainbike-bana kräver sitt grävande och byggande, och det tar tid att återställa det. I andra fall kan du prata med din kommun och se om det finns någon mark där du kan börja bygga. Är det en allmän plats är det ännu viktigare att du tänker på att du bygger bra och säkert, eftersom andra mountainbike-åkare kan hitta dit.

Testa marken

Jorden bör inte vara för våt – men inte heller för torr. Se till att marken är bra för att åka fort på, helt enkelt. Sedan kan du börja rita upp så som du vill ha banan. Börja med att rita på papper, för att sedan göra det på riktigt. Tänk på att du inte vill ha delar av banan som är alldeles för branta. För rolig åkning bör banan inte vara för plan heller, givetvis. Om du kan gå ner för en ramp, är det bra. Om du är tvungen att krypa är det troligtvis för brant.

Se till att platsen är klar

Finns det många stenar eller träd på platsen behöver dessa tas bort. Ett annat alternativ är att försöka hitta en ny plats att bygga banan på. Även om mountainbikes är gjorda för tuff terräng, skulle givetvis träd och stenar mitt i en bana inte vara önskvärt. Du vill kunna köra fort och ha roligt här, utan att behöva oroa dig för att köra på något.

Ska du göra en större bana är det ett enormt projekt att göra själv. Ska du göra det på egen hand, kanske med några vänner, är det en mindre bana ni bör satsa på. En större bana med höga höjder kräver en annan form av säkerhetstänk. Det är helt enkelt viktigare att det utförs rätt.

En bra cykel krävs förstås för att köra MTB. Prisspannet är stort och utbudet enormt, läs fler tips på nätet så kommer du snabbt hitta vilken bland alla mountainbikes som passar just dig.

Gör upp en egen mountainbike-rutt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *