Vad kännetecknar de bästa 5G-routrarna för mobilt bredband?

Det finns ett antal egenskaper som de bästa 5G-routrarna för mobilt bredband har. Till exempel:

 • Kan köra på åtminstone alla svenska mobilnät
 • Har god täckning över hela landet
 • Har en god hastighet
 • Klarar av flertalet användare samtidigt

I den här texten berättar vi mer om dessa egenskaper.

De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband klarar alla svenska mobilnät

Mobilnät kör på olika frekvenser vilket gör att alla routrar inte passar att köra hos alla operatörer. De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband har stöd för de flesta frekvenser – så att du kan välja vilken operatör du vill och som är mest förmånlig för dig.

Det är ganska vanligt att mobila 5G-routrar inte klarar av frekvensband 28, eller 700 mHz som det också kan kallas. Anledningen till att många routrar inte har stöd för band 28 är att det är ganska nytt band som används av Telia, Tele2 och Telenor.

Det är främst på landsbygden som bandet används, och i praktiken behöver du inte tänka särskilt mycket på det om du ska ha routern hemma och bor i en stad. Om du däremot vill kunna ha med dig routern på exempelvis en husvagnssemester inom landet, så är det en faktor att väga in.

Maximal hastighet på en eller flera användare

De flesta svenska operatörer kör fri fart på mobilnätet, så stoppklossen – om det går långsamt – är ofta den egna mobila routern. De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband har en hög hastighet och kan koppla upp dig mot flera master samtidigt och därför servera dig med snabbare nät.

Det är dock kanske inte lönt att stirra sig blind på den hastighet som tillverkaren anger. Det är ganska vanligt att köpa en router som klarar, säg, 100 Mbit/s, men att man får ut lite mindre än så. Bra att känna till är att det kan vara värt att köpa en snabbare modell – även om du inte får ut det maximala av det som tillverkaren anger. Uppgraderar du från 100 Mbit/s till 200 Mbit/s lär din hastighet öka – även om du bara får ut 75 Mbit/s av den förstnämnda.

Se till att köpa högre hastighet om ni är flera som ska använda routern. De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband kan leverera snabbt internet till flera användare samtidigt.

Hitta bäst bredband genom jämförelser

Låt tidigare kunders omdömen vägleda till bäst bredband för omständigheterna. Vilket som är det bästa valet för olika personer kan skilja sig åt en aning, beroende på vilka behov och förutsättningar man har. För de flesta privatpersoner går det att koppla upp sig genom fiber i sitt hem, och det utgör för det mesta det snabbaste och mest driftsäkra alternativet. Om man inte har fiber inkopplat kan man istället använda en mobil router för att få internet genom 4G-nätet, vilket ger bra täckning över nästan hela Sverige.

Bäst bredband för användare med fiber

Själva installationen av fiber kan vara relativt kostsam, men resultatet blir ett stabilt sätt att koppla upp sig mot internet. Det är inte ovanligt att internetleverantörerna har samarbeten med t.ex. streamingtjänster och liknande, så om man använder olika tjänster för att se på film och tv kan man slå två flugor i en smäll och på så sätt spara pengar.

De bästa alternativen för mobilt bredband

Ifall det inte finns fiber i ens fastighet, eller om man av andra anledningar föredrar en mobil lösning, är det klokt att se vad som ingår i abonnemanget för mobilt bredband. En del operatörer inkluderar t.ex. router för 4G när man tecknar ett avtal om internet. Genom att ta med sådana faktorer i beräkningen kan man hitta den billigaste lösningen både på kort och lång sikt.

Tre tips för smidigt surfande med mobilt bredband

 • Gör först en enkel beräkning över hur mycket surf som behövs varje månad. En del operatörer erbjuder en pott, vilket ofta är ett mycket billigare alternativ än att köpa fri tillgång. För jämförelse kan man räkna med att en timmes streaming av video drar 1-2 GB data, medan surfande på hemsidor drar ca 1-5 MB per sidvisning.
 • Även om de mobila nätverken täcker nästan hela Sverige är det viktigt att undersöka så att den aktuella operatören har täckning där man har tänkt använda bredbandet. Precis som en del områden har dålig mobiltäckning med vissa operatörer så har en del bredband sämre täckning i dessa områden.
 • Välj mellan att teckna ett längre avtal, eller att ha flexibiliteten att använda surf i de perioder när det behövs. Om man kommer använda sitt bredband under större delen av året kommer det många gånger löna sig att teckna ett längre abonnemang.

Vad är kopit.se?

Kopit.se är en webbplats med tips, fakta och allmän information kring företagande. Här finns mängder av inlägg som kan vara intressanta för den som på ett eller annat sätt är involverad i att leda en verksamhet. Det är också matnyttig information för den som planerar att starta en verksamhet, eller för den som bara är nyfiken på allt som hör företagande till.

Exempel på inlägg på kopit.se

Inläggen är många – nedan följer ett par exempel på inlägg du kan hitta på webbplatsen.

Introduktion till företagsuppgifter på nätet

Som kopit.se skriver är internet ett oslagbart redskap i sökandet efter information i allmänhet. På senare tid har det bara blivit enklare att hitta det man söker på nätet – däribland företagsuppgifter.

I inlägget kan man läsa att det är klokt att veta vem man går in i en affär med, oavsett om det är B2B eller om man som privatkund ska beställa något. De tar upp vilka företagsuppgifter man kan hitta på nätet, som till exempel är:

 • Om bolaget är registrerat för F-skatt.
 • Vem som är VD
 • Adress
 • Organisationsnummer
 • Verksamhetsbeskrivning
 • Vilken bransch företaget är verksamt inom.

Marknadsföringstips för företag

Ett annat inlägg på kopit.se handlar om hur man kan marknadsföra sitt företag. De skriver att det kan vara svårt att veta hur man ska nå ut med sitt företag till rätt målgrupp – även om man är riktigt vass på själva kärnverksamheten.

Ett tips från kopit.se är att ta hjälp av en firma som vet vad de gör. De ger exempel och säger att de bland annat kan hjälpa till att marknadsföra företaget i medier som radio, tidningar och sociala medier.

De tar också upp effektiviteten i profilprodukter – i synnerhet arbetskläder med företagets logga på. Logga tillsammans med telefonnummer är utmärkt att sätta på arbetsbilen.

Ordning och reda – håll arbetsplatsen snygg

Det sista inlägget från kopit.se som vi tar upp här handlar om att hålla det snyggt och fint på arbetsplatsen. Fördelarna är många. Till exempel:

 • Det gör arbetsdagarna enklare i allmänhet.
 • Enklare arbetsdagar gör dem mer effektiva och produktiva.
 • Minskar risk för irritation och friktion inom arbetsgruppen.

Att leta efter någonting man behöver tar tid och förstör ”flowet”. Att hålla rent, snyggt och organiserat på sin arbetsplats är något som alla tjänar på i längden.

Planera företagets marknadsföring med en marknadsföringsplan

För att den marknadsföring som ett företag genomför ska uppnå så gott resultat som möjligt behövs generellt en marknadsföringsplan. En plan som visar på hur företaget ska marknadsföras gällande både målgrupp, inriktning och salespoints är steg för att förbättra din marknadsföring.

Skapa effektiv marknadsföring

En marknadsföringsplan utgår från en rad olika frågor:

 • Vilken är målgruppen?

Är det småbarnsföräldrar eller äldre som produkten primärt vänder sig till? Är det personer som ofta jobbar inom industrisektorn eller vården? Att definiera målgruppen är en av de viktigaste hörnstenarna för att lyckas väl och få nya kunder.

 • Vad gör er produkt/tjänst bättre?

Många företag ser marknadsföring som en väg att synas men glömmer att planera hur företaget ska framställas. Ett städföretag kanske gör reklam på en busshållplats varpå de som står där kommer på att de ska boka hemstädning – men ringer ett helt annat företag. I detta fall har företaget lyckats med att nå ut med budskapet, men inte lyckats få kunden att välja just dem.

Vad är det i produkten/tjänsten som är unikt? Är företaget billigast eller bäst? Erbjuds en tjänst som ingen annan har? Oavsett handlar det om att särskilja företagets produkt/tjänst mot dess konkurrenter och sedan trycka på de unika egenskaperna.

 • Rätt väg/strategi

När målgrupp och unika fördelar är identifierade är det lättare att välja vilken väg som ska användas för att nå ut med budskapet via rätt kanaler. Är det på stora reklamtavlor på flygplatser eller mindre annonser på Facebook?

Vilken väg som ska väljas för mest effektiv marknadsföring avgörs även hur köpen sker. Personer som surfar på Facebook kan fastna för reklam kring nytt mobilskal eller snygga solglasögon – men kommer inte att köpa en möbel eller en bil lika lätt.

 • Mål och uppföljning

Som med alla planer behövs mål och uppföljning. Vad är målet med den marknadsföring som sker och har detta mål uppnåtts? Om inte – vad kan förbättras och förändras för att det ska bli mer effektivt. Beroende på marknadsföringsväg är det olika svårt att mäta. När det sker digitalt är det betydligt lättare att följa och spåra än om exempelvis reklam monteras upp på busshållplatser.

Utifrån resultatet kan även planen revideras och ändras över tid. Detta även om produkten/tjänsten ändras eller om konkurrenterna börjar ta efter och den unika egenskapen inte längre är lika unik.

Företagslarm – olika funktioner och finesser

Snurrar tankarna kring att skaffa ett företagslarm? Med det finns många fördelar, bland annat den minskade risken för inbrott, men det kan samtidigt vara svårt att veta vilket typ av larm man ska välja. Olika modeller har olika funktioner och finesser. Läs mer om några av dom här.

Företagslarm – olika funktioner och finesser

Huvudsyfte med företagslarm

Företagslarmets viktigaste syfte är såklart att skyllda mot inbrott. Om någon glömt att larma av eller om ett fönster står öppet så kan till exempel en del modeller känna av detta. Andra är utrustade med bara rörelsedetektorer som löser ut larmet om någon rör sig i lokalen. Huvudsyftet är i alla fall att larma när någon som inte borde vara där ändå är där.

Ett företagslarm bidrar också till:

 • Ökar trygghet
 • Större chans att gärningsmannen inte bryter sig in

Kombinerat med brandlarm

Många av dom mer moderna företagslarmen har fler funktioner än att bara varna för inbrott. Ofta är dom utrustade även med rökdetektorer och fungerar så ledes lika bra som brandlarm. Det finns många fördelar med att ha en sammankopplat system som detta på sitt företag, inte minst för att det är väldigt enkelt. En bra och effektiv lösning, helt enkelt.   

Komplettera med kameror

Något som blivit populärt i takt med att systemen blivit allt mer moderna är att komplettera larmet med kameror. Skulle ett brand- eller inbrottslarm tjuta kan man direkt gå in och kolla om det verkar vara ett falskt alarm eller om hjälp behöver skickas till platsen.

Kamerorna kan riktas och placeras vid entréer eller på andra speciellt viktiga och kanske utsatta platser för att snabbt kunna se vad som händer. Detta är en lösning som fler och fler väljer, tack vare att det är så smidigt. Dessutom finns chans att man hinner identifiera en eventuell gärningsman, tack vare kamerabilderna.

Uppkopplat till larmcentral

Dom flesta företagslarm som installeras är idag direktkopplade till en larmcentral. På så vis behöver man inte hålla så mycket koll själv då man vet att det finns någon tillgänglig att kontrollera ett eventuellt larm dygnet runt.

Sedan finns det även modeller som inte kopplas till någon larmcentral, utan istället till den ansvariges mobiltelefon men det är sällan den lösningen rekommenderas till företagare. Det kan dock vara ett alternativ för en del – så fundera över behov och be om tips och råd av någon professionell till att börja med.

Jämför bredband – Vad är viktigt att titta på?

Jämför bredband – Vad är viktigt att titta på?

Vilket bredband är bäst för dig? Det beror på vilken funktion, snabbhet och kundservice som önskas. Bland annat… Se exempelvis på följande punkter när du jämför bredband på crediwizz.com.

Mobilt eller fast lina?

Ett mobilt bredband har sin största fördel i flexibiliteten. Plugga in enheten i en dator eller en router och internet är snabbt färdigt. Ha alltid tillgång till bredband utan att behöva koppla upp dig på din mobils hot spot. Säkrare, snabbare och mer flexibelt.

Fördelen med att ha fast bredband är främst stabiliteten och priset. Internetanslutningen störs inte av tjocka väggar eller elektronisk utrustning. Dessutom brukar det vara billigare än mobila alternativet.

Vilka kan leverera?

Vill du ha bredband till hemmet är fast anslutning att rekommendera. Börja med att kontrollera vilka som kan leverera till din adress. I Sverige finns ett mycket stort utbud av bredbandsleverantörer men generellt är det bara ett par få som kan leverera till varje adress. Jämför bredband utifrån vilka leverantörer som kan erbjuda– de andra är inte relevanta att titta på!

Jämför bredband via ADSL

Bor du på landsbygden där ADSL är enda alternativet? Jämför bredband utifrån vilka som kan erbjuda ADSL. Det är idag betydligt färre än vad det var för ca 15 år sedan. Detta innebär att bredbandet levereras via telefonuttaget. Generellt innebär det långsammare internet men trots allt bättre än inget alls.

Priset utifrån vad du behöver

Finns det flera leverantörer att välja på? Jämför bredband utifrån priset i förhållande till hur snabbt bredband du behöver. Det är både nedladdning och uppladdning som är relevant och de siffror som anges när ett bredband presenteras. Det kan exempelvis anges till hastigheten av 10/100.

Nedladdning innebär exempelvis streaming. För privatpersoner är det främst snabb nedladdning som är viktigt. Men ska stora filer laddas upp på dropbox eller någon server väger uppladdningshastigheten tungt. För företaget som jobbar mycket med molnbaserade tjänster kan det vara helt klart avgörande. Här får man helt enkelt ställa kostnaden i förhållande till hur snabbt internet som levereras.

 • Jämför samma hastighet

Kontrollera vilken hastighet du behöver. Jämför sedan prisnivåer hos flera leverantörer.

 • Bindningstid

Hur lång tid är det bindningstid och hur lång är uppsägningstiden?

 • Ingår router?

Ibland kan en gratis router ingå förutsatt att en lite längre bindningstid väljs.

Bredband från Fello – Prisnivåer och nät

Genom att teckna ett mobilabonnemang, med både samtal, sms och surf, skapas ett bredband från Fello. Orsaken är att de inte skiljer på mobilt bredband och mobilabonnemang. Det viktiga är inte vad det kallas – utan vad det kan leverera.

Bredband från Fello – Prisnivåer och nät

Ordinarie priser på bredband

Som lägst kan 2GB surfmängd beställas vilket kostar 95 kr per månad. Därefter kommer 10GB, 24GB och 40GB. Den högsta surfmängden kostar 245 kr per månad.

Student över 18 år

Är du student och över 18 år? Klicka i rutan på hemsidan för detta. Då erbjuds bättre alternativ på surfmängden.

Det som i detta fall erbjuds är 4, 16, 32 eller 64GB. Detta med prisnivå på från 95 kr per månad upp till 215 kr per månad.

Över 65 år – eller till barnen

Är du över 65 år eller önskar beställa mobilt bredband till barnen, som är under 18 år? Även i detta fall ges rabatt.

Välj mellan 2, 16 och 32 GB. Detta med priser från 95 kr per månad upp till 195 kr per månad.

Samma pris med Fello inom EU och EES

Planeras en utlandsresa inom EU eller EES-länder? Ta med mobilen och surfa som vanligt. Abonnemanget har samma förutsättningar där, dvs. det kostar inget extra att surfa.

Kundservice – även via telefon

Fello har valt att ha en tillgänglig kundservice med öppettider mellan 9 – 17. De kan nås både via chatten, social media, mail och telefon. Detta till skillnad mot vissa andra operatörer där kontakt inte kan ske via telefon.

Detta får du alltid med bredband från Fello

 • Halva priset i tre månader

De tre första månaderna ges halva priset.

 • Alltid samma fasta pris

Med bredband från Fello vet du vad det kommer att kosta. Det är ett fast pris per månad. Det enda som kan tillkomma är om samtal sker till betalnummer eller om extra surf köps.

 • Aldrig någon bindningstid

I likhet med Hallon, och andra lågprisalternativ, är det ingen bindningstid på bredband från Fello. Betala och behåll så länge du är nöjd. Sen kan du enkelt byta till annan operatör.

 • Spara den surf du inte använder

Genom att surfen sparas kan du använda outnyttjad surf kommande månader. Mycket uppskattat av kunderna då behovet av surfmängd kan variera en hel del över årets månader.

Vad är SEO (sökmotoroptimering)?

Förkortningen SEO kommer från den engelska termen ”search engine optimization”, som betyder sökmotoroptimering. Inom sökmotoroptimering ingår allt som kan göras för att påverka på vilken plats en webbplats får i SERPen (Search engine result page) hos olika sökmotorer. Den mest använda sökmotorn i Sverige är Google, och experterna menar att om man optimerar en sida utifrån Googles krav så kommer man automatiskt också att ranka bättre hos de två andra stora sökmotorerna som används här – Bing och Yahoo!. Däremot fungerar det inte att optimera en site för Bing och tro att den också kommer att rankas bättre hos Google.

Sökmotoroptimeringen som görs på en webbplats kan delas in i två delar, det som görs på siten och det som görs utanför. Detta kallas för onpage och offpage. Onpage-optimering handlar bland annat om att ge webbplatsens olika sidor unika och beskrivande titlar, att använda sökord och närbesläktade ord i texten, att tagga bilder på rätt sätt och att skapa en logisk intern länkstruktur för siten.

Offpage-SEO handlar om vad andra säger om siten, var den blir omnämnd, vilka ord som finns i länktexten och hur relevant innehållet på siten som länkar till webbplatsen är. För att få länkar från andra relevanta siter kan man skapa länkbeten, eller ”link baits” som det kallas på engelska. Länkbete är innehåll som är skapat på en sida för att andra siter ska vilja länka till den. Genom att skapa innehåll som är intressant, roligt eller utbildande inom sitens ämnesområde så ökar chanserna att andra siter som handlar om samma eller närliggande ämnen ska länka dit.

Nya Algoritmer och uppdateringar varje år

Sökmotorerna har omkring 200 olika algoritmer, som alla väger olika tungt, och som avgör på vilken plats en site ska visas i sökresultaten. Dessutom kan en site som rankas högt flyttas nedåt i SERPen, eller sättas upp för en manuell granskning, om den har hög avvisningsfrekvens. Det innebär att om flera besökare öppnar sidan och sedan snabbt backar tillbaka till sökresultatet så kan sökmotorn tolka det som att innehållet på sidan inte är relevant för sökningen.

Dessutom sker upp till och med 400 uppdateringar av sökmotorernas algoritmer per år, vilket gör det i stort sett omöjligt för någon som inte arbetar med sökmotoroptimering att hänga med på alla förändringar. Därför är det alltid att föredra att anlita hjälp utifrån om man själv inte är helt säker på hur sökmotoroptimeringen fungerar.

En SEO-byrå i Stockholm som kan göra SEO-strategier, med allt från sökordsanalyser till att se över kod och att länkstäda, är Belinger. De beskriver sig själva som en ”SEO-byrå med designkapacitet” och utvecklar webbplatser med utgångspunkt i besök och konvertering. På Belinger.se beskriver de mer utförligt vad sökmotoroptimering är och vilka tjänster de erbjuder.

Tänka på när du väljer trafikskola

Tänka på när du väljer trafikskola

En trafikskola är en skola som bedriver körkortsutbildning. De flesta trafikskolor har ungefär samma grundutbud, men de kan erbjuda olika paketlösningar. Fundera därför på hur du helst vill lägga upp din övningskörning och hur mycket du är beredd att betala innan du kontaktar en trafikskola.

Att tänka på när du väljer trafikskola

Har du bestämt dig för att ta körkort kommer det snart att vara dags att hitta en lämplig trafikskola. Det finns ett stort utbud trafikskolor vilket gör att det kan vara svårt att veta vilken trafikskola man ska välja. Fundera på vad som är viktigast för dig: att körskolan ligger nära, att den är billig eller att den har gott rykte. Fundera även på om du vill ta körkortet under längre tid eller om du vill att det ska gå snabbt. I det senare fallet rekommenderar vi att hitta en körskola som erbjuder intensivkurser.

Du bör även fundera på hur mycket du vill köra privat och hur mycket du vill köra på trafikskolan. Eftersom de som arbetar på trafikskolan är professionella körkortslärare kan det vara en bra ide att ta i alla fall en del av dina lektioner på en trafikskola. Men för att priset inte ska bli för högt kan du sedan övningsköra med någon från din familj eller med en vän. Tänk på att denna person i så fall måste gå en handledarkurs.

Så går körkortsutbildningen på trafikskola till

Här berättar vi om de olika moment som körkortsutbildningen på en trafikskola innehåller.

 • Riskutbildning del 1 (Riskettan B): detta är en teoretisk riskutbildning som handlar om riskerna med alkohol, droger och annat riskbeteende i trafiken. Du måste ha gjort denna del innan du gör både teoriprov och uppkörning.
 • Riskutbildning del 2 (Risktvåan B/Halkan): Detta är både ett praktiskt och ett teoretiskt moment. Den praktiska delen gör du på en speciell trafikövningsplats där du bland annat tränar halkkörning.
 • Teoriprovet: Trafikverket ger teoriprovet i sina lokaler. Testet består av 70 frågor, och för att bli godkänd måste du få minst 52 poäng.
 • Uppkörning/körprov: Även detta sköts av trafikverket och tar ca en timme.

Vi hoppas att du med hjälp av dessa råd vet vad du har att vänta under din tid på trafikskolan, och att du hittar en körskola som passar dig bra. Så lycka till med valet av trafikskola och med ditt körkort. Med en bra trafikskola kommer det att gå enkelt!

Gör upp en egen mountainbike-rutt

Gör upp en egen mountainbike-rutt

Mountainbike kan vara en spännande sport som bjuder in till fartfylld åkning och tätt förekommande adrenalinkickar. Samtidigt är det kanske inte roligt alls – om man inte har en bana eller någon annanstans att åka. Här ger vi tips om hur du kan fixa din egen bana för riktigt rolig åkning.

Se till att det görs lagligt

Den optimala platsen att göra detta på är på mark som du själv äger. En mountainbike-bana kräver sitt grävande och byggande, och det tar tid att återställa det. I andra fall kan du prata med din kommun och se om det finns någon mark där du kan börja bygga. Är det en allmän plats är det ännu viktigare att du tänker på att du bygger bra och säkert, eftersom andra mountainbike-åkare kan hitta dit.

Testa marken

Jorden bör inte vara för våt – men inte heller för torr. Se till att marken är bra för att åka fort på, helt enkelt. Sedan kan du börja rita upp så som du vill ha banan. Börja med att rita på papper, för att sedan göra det på riktigt. Tänk på att du inte vill ha delar av banan som är alldeles för branta. För rolig åkning bör banan inte vara för plan heller, givetvis. Om du kan gå ner för en ramp, är det bra. Om du är tvungen att krypa är det troligtvis för brant.

Se till att platsen är klar

Finns det många stenar eller träd på platsen behöver dessa tas bort. Ett annat alternativ är att försöka hitta en ny plats att bygga banan på. Även om mountainbikes är gjorda för tuff terräng, skulle givetvis träd och stenar mitt i en bana inte vara önskvärt. Du vill kunna köra fort och ha roligt här, utan att behöva oroa dig för att köra på något.

Ska du göra en större bana är det ett enormt projekt att göra själv. Ska du göra det på egen hand, kanske med några vänner, är det en mindre bana ni bör satsa på. En större bana med höga höjder kräver en annan form av säkerhetstänk. Det är helt enkelt viktigare att det utförs rätt.

En bra cykel krävs förstås för att köra MTB. Prisspannet är stort och utbudet enormt, läs fler tips på nätet så kommer du snabbt hitta vilken bland alla mountainbikes som passar just dig.