Det finns ett antal egenskaper som de bästa 5G-routrarna för mobilt bredband har. Till exempel:

  • Kan köra på åtminstone alla svenska mobilnät
  • Har god täckning över hela landet
  • Har en god hastighet
  • Klarar av flertalet användare samtidigt

I den här texten berättar vi mer om dessa egenskaper.

De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband klarar alla svenska mobilnät

Mobilnät kör på olika frekvenser vilket gör att alla routrar inte passar att köra hos alla operatörer. De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband har stöd för de flesta frekvenser – så att du kan välja vilken operatör du vill och som är mest förmånlig för dig.

Det är ganska vanligt att mobila 5G-routrar inte klarar av frekvensband 28, eller 700 mHz som det också kan kallas. Anledningen till att många routrar inte har stöd för band 28 är att det är ganska nytt band som används av Telia, Tele2 och Telenor.

Det är främst på landsbygden som bandet används, och i praktiken behöver du inte tänka särskilt mycket på det om du ska ha routern hemma och bor i en stad. Om du däremot vill kunna ha med dig routern på exempelvis en husvagnssemester inom landet, så är det en faktor att väga in.

Maximal hastighet på en eller flera användare

De flesta svenska operatörer kör fri fart på mobilnätet, så stoppklossen – om det går långsamt – är ofta den egna mobila routern. De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband har en hög hastighet och kan koppla upp dig mot flera master samtidigt och därför servera dig med snabbare nät.

Det är dock kanske inte lönt att stirra sig blind på den hastighet som tillverkaren anger. Det är ganska vanligt att köpa en router som klarar, säg, 100 Mbit/s, men att man får ut lite mindre än så. Bra att känna till är att det kan vara värt att köpa en snabbare modell – även om du inte får ut det maximala av det som tillverkaren anger. Uppgraderar du från 100 Mbit/s till 200 Mbit/s lär din hastighet öka – även om du bara får ut 75 Mbit/s av den förstnämnda.

Se till att köpa högre hastighet om ni är flera som ska använda routern. De bästa 5G-routrarna för mobilt bredband kan leverera snabbt internet till flera användare samtidigt.

Vad kännetecknar de bästa 5G-routrarna för mobilt bredband?